Honorarfonden.dk

Eyecamp Mettashin Hospital Taungyi

Myanmar 20-25 marts 2017

Øjenlægerne Gøril og Jannik  Boberg – Ans og Peter Vangsted

Med Red Synet kan vi ændre livet fra mørke til lys med et kortvarigt indgreb hvor vi fjerner den uklare øjenlinse og skifter den med en klar kunst linse, vi håber at mange vil hjælpe os i dette arbejde, ved at støtte Red Synet. Vi føler os meget heldige, idet vi har et fag og kunnen, der gør det muligt ikke alene herhjemme hvor vi kan hjælpe vore patienter til et bedre syn og et syn uden brille, men ude i de fattigste dele af verden kan vi helt ændre folks liv fra næsten blindhed og liv i dyb afhængighed af andre, til et liv med  fuldt syn og selvstændighed. At kunne give til andre er den største glæde der findes.

Efter et langt og sejt planlægning arbejde er det en forløsning endelig at komme afsted, men der er altid noget der ikke går snor lige efter planen.

Da vi ankom til Mandalay AirPort vidste vi allerede at Yadanarpon Airlines havde aflyst vor fly få timer efter og at de havde arrangeret hotel til tidligt næste morgen.

De sørgede for at vi blev afhentet i gaten og 3 mand hjalp os med bagage nemt gennem immigration og Customs. En lille faldefærdig slidt, lyserød bus blev fyldt op på bagsæderne gennem vinduerne med alt vor bagage og udstyr, så 45 min bumletur ad den ellers brede og ny anlagte vej til Mandalay

1

 

 

Vi var blevet installeret på et næsten færdigbygget hotel bygget over jernbanesporene ikke langt fra byens centrale konge palads.

2 søde taxa chauffører kørte os først til en trappetur på bare tæer op til Mandalay hill 1000 trin

Hvorfra vi så solnedgangen, kunne nyde synet af de farverige unge munke og nonner i orange og lyserøde dragter

 23

 

 Så til verdens største bog, hvor små pagode bygninger hver indeholder en stentavle, med Buddhas skrift så de kan læses fra hver side, små stearinlys i de små hvide bygninger fik det til at være en eventyrlig oplevelse

4 

Så på Myanmar restaurant, med masser af små skåle med stærke og spændende retter, som man næsten ikke turde prøve. 

 5

Men velsmagende og stærk selvom mange retter ikke så ud som noget man normalt ville spise.

Kl 6:30 fik vi næste morgen stablet bagagen ind i bussen igen 

Heho er en lille lufthavn Yadanarpon Airways landede med et par bump

Alt bagagen 16 stk kom helskindet frem

Og vi ventede kun kort før der kom to hvide hospitals vogne og modtog os

Da vi den 20 kom frem til byen var klokken blevet knap 11

Mettashin charity hospital  ligger i byens nordlige ende nedad en bjergvej( grusvej) med tæt liggende max 2 etagers skure med bliktag alle med butiks ligende front, tæt på det ikke helt færdigbyggede hospital .

6

Underetagen er kun Betonpiller og en del bruges til parkering, resten ophold, venterum  for patienter, ”kantine servering”( et åbent ildsted og mange spande med vand og gryder med dampende låg m.m en blandet krydret duft af brænderøg,mm ) gør det meget fremmedartet

Folk i alle mulige beklædninger alt efter hvilken kultur og folkeslag de tilhører sider på flerfarvede plastik havestole, hver med deres papirer i en lille lyserød bog klar i hånden.

7

 Gennem et lille hul i væggen skimter man en traditionel engelsk/Myanmar sygeplejerske kappe, med et smukt smilende ansigt under, hun er dybt beskæftiget med at indskrive patienterne

Vejen op til 1 etage kan tages ad en rampe eller på den anden side, ad en betontrappe, der er masser af mennesker på begge sider.

 Vi bliver meget venligt modtaget og budt på morgenmad

Bidya er nede ved siden af modtagelsen, hvor han og Gerry fra ( Seva foundation) er ved at fortvivle over besværet ved at samle en ny kinesisk spaltelampe.

Gerry er  leder af Seva organisation som samarbejder i hele Asien for at hjælpe cataract kirurgi , og her i Myanmar med Bidya på 3 steder Htsee Saung ,Taunggyi og Wakema)

 En spids skruetrækker lampen blev hurtigt samlet færdigt

Der var 49 operationer den første dag hvoraf 9 var andet som glaucom ( grøn stær ).

8

Folk kommer i forskellige klæde dragter

Munke i orange, folk med små turbaner af frotte stof og damer med store kantede hovedbeklædninger, nogle med kinesiske hatte andre med håret sat.

Flere bærer deres bagage med rank ryg, mange kilo på hovedet. 

Et leben som i en kø til tog på en travl banegård.

Mange mænd er i national beklædningen Longi og de fleste kvinder har flotte dekorationer med Tanaka pulver på kinderne.

10

 

 

Mange folkeslag, de der bor ved Inle Søen kachin, andre folke stammer Chin, Bamar, Kayah, Mon, Kayin og derudover folk fra Nepal, laos, Cambodia, Kina og Thailand  samt Bangladesh 

9

Det er ikke alle vi har her , men hvor er det en herlig blandet skare 

Alle søde smilende og imødekommende.

En kort morgen mad og vi får pakket ud og sat mikroskoperne op. De er spændt op på et leje på hver side af hovedgærdet, så ind på operations rummet med et operations leje på hver side .

 De første patienter er allerede bedøvet og sygeplejerskerne klar, så vi må bare gå i vask og komme i gang.

 Når de får en gulhvid patient kittel på og en grøn hue , et kryds i panden og en klap efter bedøvelse og jod afvaskning af øjet – ser de dog ganske homogene ud, og man kan ikke se så tydelige Stamme præg.

11

Der er 2 rækker i forrummet og herfra sluses de til bedøvelse, så venteplads foran op rum, så til stol i fodende af leje, så på briksen til op og så ud igen.

 1214

Der er ca 50 senge på hospitalet og der er mange i hver! Resten sover uden for området.

 Hospitalet ligger i den nordlige ende af byen der er lidt højere beliggende og gaderne er meget ujævne og bakkede, der er fyldt af små boder, køkkener, bildæk ,workshops og kylling slagteri er   15der også lidt nede ad gaden.

Vi bliver hentet og bragt til vort hotel i hospitalets vans.

16

Luxus og i et lille rum midt på 2 sal sørger det frivillige personale for mad, flere lokale kommer med dagen retter tilberedt i deres egne køkkener og de står omkring os som mødre i børnehaven, for at sørge for os, vi bliver plejet som VIP ,de står omkring os , serverer den ene egnsret efter den anden, vi må af høflighed spise så meget vi kan og de bliver ved at fylde op , indtil man indtrængende siger at man  slet ikke kan mere . 

17

2 dagen havde vi også travlt  

 

Kl 7 morgenmad 7:30 Van til hospital og så står der lange rækker af patienter med pårørende

Vi går i gang med undersøgelser 2 af os ved spaltelamper og så har vi 3 håndholdte spaltelamper vi kan vi undersøge også udenfor

18

Vi udfylder i små bøger vore fund og personalet har allerede målt tryk og syns bestemmelse.

20

21

Patient historier

79 årig mand blind på begge øjne, han har et tandløst sammenknebet udseende men smiler gerne.

22

Barnebarn følger pt der er af anden etnicitet og vi kan kun kommunikere med 2 tolke

2324

Han må følges til alt og har ikke set familien og børnebørn i flere år, og lyser man ham i øjnene kan man selv med lommelygten se at linsen er kobberbrun som en Gajol lign., og der kommer ikke meget lys gennem dem!-  to helt uigennemsigtige Cataracter ( grå stær )

Får 6/18 og 6/12 efter operation og vi har mulighed for at operere det andet øje også dagen efter. Han går selv uden rullestol og nærmest springer som en 50 årig af glæde.

Ung mand 43 sukkerrør skade har ødelagt ve øje helt højre har perforation med cataract og pupillen er vokset fast på cornea bagflade ,  

Når man arbejder i en sukkerrørs mark og høster, står der nogle djævelske hårtynde spidse ,men stadig hårde strå tilbage, så når man bukker sig frem ser man ikke den spidse pind, før den er dybt inde i øjet indre, disse skader er der mange af

Vi får klippet iris fri og kan fjerne Cataract så han går fra håndbevægelser til 6/18.

 25

Lille dreng 11 bambus stok i venstre øje , hul på øjet og Cataract. Helt hvid, så. Håndbevægelser , opereret og kan nu med stort smil se 6/12 og øjet er fint, også her var linsen helt oppe på hornhindebagfladen, og måtte klippes fri.

 2726

 

En meget veluddannet skole lærerinde , 68 har måttet opgive sit job som lærer da hun ikke mere kan se til det! Vi når at operere det ene , så ” I ‘m so Happy – now i can go back to work” Next time you are in Taunggyi- i Will invite you to my home for diner”  And Tel you story of Taunggyi life as School teacher,” 

2829

En kvinde der næppe endnu er mere end slut tredive, har helt hvide reflekser i pupiller, hun har 4 børn, den mindste næppe 2 endnu, man kan kun forestille sig hvor lidt hun ser og hvor svært det må være at håndtere børnene. Hun går fra 1/60 på bedste øje til 6/9, og hun stråler. ” Tolken siger hun er lykkelig over at kunne se sine børn igen, og hun er meget taknemmelig, Jesu te bar det ” lyder det” 

3031

Der er rækker af mennesker den ene mere smuk og asiatisk autentisk, med mørk hud og dybe furer fra solen, alle kvinder med tanaka, (Tanaka er finkornet træsmulder fra Tanaka træ som ses ud til højre på billedet.)

. 32

Mange forskellige hovedbeklædninger.

Når de endelig smiler afsløres ofte nogle få rødbrune pløkker der er til rest. Dog har enkelte stadig noget de kan smile med. Men uanset er de smukke og dejlige mennesker, taknemmelige og glade.

På operationsgangen sørger 2 sygeplejersker for at iklæde dem fine gule kitler og de har alle et kryds over det øje der skal opereres, de der har pterygium (slimhinde indvækst på hornhinden) har et plaster på kitlen  med pterigium,  glaucom/ trabeculectoni/etc og patienter med hiv , hiv pos. har med rød tusch markeret dette.

333435

Alle ledes herefter ind i blok rum, hvor der lægges bedøvelse på 4 brikse, her er Vore hjælpere Lars , Sophie,  Andreas og Linn beskæftiget sammen med Dalin og Aysa.

Augi, langi ,ouggi ( se ned, etc) siger de hele tiden. Lige efter blokaden anlægges der et tryk på øjet for at fordele væsken, så det hele ikke lægger sig fortil i slimhinden.

Så tester man om der er virkning af bedøvelsen , augi…… og øjet er helt stille – så er vi klar til næste station. Næste patient fra de 4 stole inde på rummet lægges på briks klar til bedøvelse, patienten der er bedøvet sættes ind på stole rækken ved siden af og rykker så plads ind til han/ hun sidder for enden af rækken, hvorfra turen går til operationstue stol i fodenden af lejet hvor en ligger til operation, …. så op på lejet når den anden patient er færdig.

 Dr Bidya arbejder på 2 lejer , det passer fint i rytmen at sygeplejersken kan skifte patient og vaske af sidste gang , sætte øjenlågsholder , mens patienten på det andet leje er færdig opereret. 

Så svinges mikroskopet over og operationen er i gang.

36

På vores stue har vi 2 mikroskoper og det tager lidt længere tid at skifte patient.

Vi når 1 pt mens Bidya har klaret 3

 Vi når samlet mellem 48 og 76 operationer om dagen og screener 150 og ser alle kontroller så der er nok at tage sig til 

Kl 21 går turen til bage til hotellet,  men de har da også serveret endnu en fantastisk middag ,med Myanmar øl til.

Ris og en skål spændende suppe, nogle dage med hele hønse fødder og hele hønsehoveder!

37

Flere skåle med kylling, grise skind, grøntsager, med og uden chilli, lotusblomster, og mange eksotiske grøntsager, det ser helt fantastisk delikat ud og smager herligt. Mærkelige fisk i skiver og deepfried.

3840

4144

Hele tiden kommer de frivillige hjælpere og nøder os til at tage mere, de har selv derhjemme tilberedt maden til os og kommer med hver deres bidrag på den måde, chaufførerne henter og bringer os og alle opvarter os efter bedste evne.

Selve byen og området er fantastisk, skønt klima.

 Uanset hvor man ser hen er der fantastiske farver og scenerier, skønne mennesker altid i fuldt vigør og smilende.

Der er en duft af røg og krydderier, fisk og løg og landlige dufte.

Parfumer og blomster.

4243

Vi kan ikke få nok og alle indtrykkene gør at man næsten er svimmel når man endelig falder om på hoved puden.

 Da vi kørte til hospitalet var der et mylder af små drenge munke i lange rækker med deres lille sorte krukke ,hvori de indsamler mad til dagen. Alle i den mørk rød brune eller orange kutter, kronragede og smilende. Trafikken er alt fra okse kærrer til traktor lignende / eller græsslå maskine forrest og så en vogn bag. Eller bare mænd med store kærrer med tønde eller stort læs af sække  damer med høje læs oven på hovedet  eller motorcykler med 4 personer og babyer samt småbørn. Motorcykler kan også have læs på flere m i diameter og cykler kan være læsset med kæmpe plante bunker, poser eller brænde  Gade køkkener er transportable med et åg og så en stor kasse til brænder og i den anden ende en kasse med råvarer og ingredienser. Kyllinger og høns i store plastic kasser hvor hovederne stikker ud , bunker af tørret f  fisk, stabler af tomater, papaja ,hvidløg

45 chili, the i sække, grønne bundter af de mærkeligste arter, bananer i klaser findes i alle farver fra gule

46

, grønne til mørk brune og røde. Gaderne er indhyllet i røg fra bål af træ eller kul der varmer de kogende gryder med olie og vandbade. Men overalt er der forbavsende ryddeligt, de smider ikke plastik og papir.

  4748

49

På vore 5 dage har vi behandlet 259 patienter.

Idag kom en af vore patienter 74 årig kvinde  med stor farverig hoved klædning, næsten tandløs og med helt brun branket hud med dybe sol smilerynker. Ved ankomst var hun også helt blind gennem 2-3 år og som havde to familie medlemmer til at føre sig til klinikken, i dag så vi hende begge øjne så 6/6  , 6/9  og hun strålede af glæde , nu kunne hun igen gå uden at skulle føres.

Vi havde 350 briller som EuroEyes patienter netop efter en operation hos os, var sluppet af med, nu kunne brillerne få nyt liv – de flittige frivillige sorterede straks  og talte, stor jubel.

Selv personalet måtte prøve de fine briller på.

50

Der skal helt sikker sendes flere briller herned, og vi har lovet at købe et ekstra mikroskop og samle alle de instrumenter vi kan.

Uden vor deltagelse, og betaling for projektet via vores gavmilde sponsorer,  havde det ikke været muligt,- dette sted har et stort behov og de er meget taknemmelige.

Vi kunne skaffe linser for ca  12 $ per operation, men måtte ud over øvrige udstyr og medicin ,vores egne rejse og opholdsudgifter, også betale ophold og rejse for mange af hjælperne fra Nepal og Mandalay. 

51

Alle vinkede ”Mingalaba,” Jesu ting bah de ” og” kong u de bah de”  vi lovede at komme tilbage snart , og det kunne vi alle sige med hjertet.

Vejen til luft havnen er tæt trafikeret og indimellem må man trænge igennem flokke af køer som nepalesiske hyrder driver ned ad hovedvejen – så man må have god tid.

 

 

 52

 

Red Synet/ SEE holdet  er blandt andre sponsoreret af :

Augustinus fonden,  Fonden af  20 December,    Honorarfonden Novo Nordisk A/S

Statsaut.revisor,cand.jur. C.N.M Chriatiansens Legat , City Eye Clinic,  Euroeyes